Víno z našich viníc.

Naše vinice sa nachádzajú v Nitrianskej vinohradníckej oblasti, časť BITA v Dolných Krškanoch. Geografická poloha a vyhovujúce zloženie pôd vytvárajú výborné predpoklady k produkcii bohatých, odrodovo charakteristických a kvalitných vín.
Víno z našich viníc.

PD Ivanka pri Nitre momentálne obhospodaruje 23 hektárov viníc. Rekonštrukčnými úpravami prechádza aj budova vinárstva, aby vyhovovala plánovanej výrobe, upravili sme priestory pre fľaškovanie, etiketovanie a uskladňovanie vína. Zariadili sme degustačnú miestnosť vhodnú na príjemné posedenie pri víne a veľkú spoločenskú miestnosť vhodnú na rodinné oslavy, firemné posedenia a školenia.

V ponuke máme tieto vína:

ALIBERNET

Klasifikácia: Akostné odrodové víno

Pôvod: Slovensko, Nitrianska vinohradnícka oblasť, Lokalita BITA

Odroda: Alibernet je modrá muškátová odroda, je križenec a farbiarka

Vlastnosti: Víno plne hutne, harmonické výraznej chuti. Farba je granátovočervená, môže prechádzať až do tmavorubínovej alebo červenofialovej. Vo vôni možno hľadať zrelé višne, jahody, čerešne a lesné ovocie. Chuť je plná, príjemne trpkastá s harmonickým pomerom kyselín a strieslovín. Vína sú vhodné k jedlám z diviny, údenému či tmavému mäasu, vyniknú tiež so zrelými aromatickými syrmi.

CABERNET SAUVIGNON

Klasifikácia: Akostné odorodové víno. suché

Pôvod: Slovensko, Nitrianska vinohradnícka oblasť, lokalita BITA

Odroda: Cabernet Sauvignon

Vlastnosti: Víno je vyrobené z hrozna Cabernet Sauvignon kontrolovanou fermentáciou, víno je intenzívnej červeno-rubínovej farby, ušľachtilej vône sušeného ovocia a vanilky, šťavnatej chuti zrelého ovocia, s vyšším obsahom tanínov. Odporúčame podávať po dekantácii do karafy pri teplote 16-18°C k jedlám z hovädzieho, jelenieho mäsa, zverine a k zrelým ušľachtilým syrom. Víno vyzrievalo po dobu 6 mesiacov vo veľkých dubových sudoch.

SAUVIGNON BLANC

Klasifikácia: akostné odrodové víno, suché

Pôvod: Slovensko, vinohradnícka obec Veľké Lovce, Vinohradnícky hon Fermedza

Odroda: Sauvignon Blanc

Vlastnosti: Lahodná harmonická chuť a sviežosť dominuje v mladých vínach. Jemne korenistý typický buket po broskyni a žihlave sa snúbi s nižším obsahom kyselín a jemnou žltozelenou farbou. Možno ho podávať k predjedlám ľahkej korenistej chuti, jemnej hydine a syrom, aj k jedlám talianskej kuchyne pri teplote 12°C.

MUŠKÁT MORAVSKÝ

Klasifikácia: Akostné odrodové víno

Pôvod: Slovensko, Nitrianska vinohradnícka oblasť, Lokalita BITA

Odroda: Muškát Motavský je biela muštová odroda, bola vyšľachtená krížením dvoch bielych odrôd Muškát Ottonel x Prachtraube. Hlavným šľachtiteľským cieľom bolo nahradiť málo úrodné odrody Muškát Ottonel a Iršay Oliver.

Vlastnosti: Víno tejto odrody je žltozelenej farby, harmonické, s výrazným mušktovým buketom a chuťou, ktorú dotvára svieža kyselinka. Muškátový typ vína podporí chuť hydiny s ovocím. Spomedzi syrov je vhodná kombinácia s mäkkými syrmi.

RULANDSKÉ BIELE

Klasifikácia: Akostné odrodové víno, suché

Pôvod: Slovensko, Nitrianska vinohradnícka oblasť, lokalita BITA

Odroda: Ruland biely

Vlastnosti: elegantné víno žltozelenej farby, extraktívnej ovocnej vône a chuti, ktorá pripomína letné ovocie a dužinu žltého melónu. Podávame ho pri teplote 10-12°C k zeleninovým predjedlám, cestovinám s darmi mora, vyprážanému kaprovi a grilovanej hydine s ovocím.

VELTLÍNSKE ZELENÉ

Klasifikácia: Akostné odrodové víno

Pôvod: Slovensko, Nitrianska vinohradnícka oblasť , lokalita BITA

Odroda: Veltlín Zelený je biela muštová odroda pochádzjúca pravdepodobne z Rakúska.

Vlastnosti: Víno tejto odrody je harmonické plné, vôňa je jemne muškátová až medovo lipová. Chuť je korenistá s príjemnou horčinou až mandľovou. Odporúčame podávať pri teplote 10-11°C k rôznym úpravam hydiny, k bravčovému mäsu a k mäkkým polotvrdým syrom s kôrou na povrchu.

RIZLING RÝNSKY

Klasifikácia: Akostné odrodové víno

Pôvod: Slovensko, Nitrianska vinohradnícka oblasť, lokalita BITA

Odroda: Rizling Rýnsky je biela muštová odroda pochádzajúca z Porýnia.

Vlastnosti: Víno jemnej žltozelenej farby s vyšším obsahom kyselín s typickou vôňou po rozkvitnutej lipe, ktorá sa jemne prelína jemnou nevtieravou citrusovou arómou. Často býva víno tejto odrody veľmi svieže a príjemné. Odporúčame konzumovať pri teplote 10-12°C. Je ideálnym spoločníkom k mastnejším jedlám ako sú husacin, lokše.

DEVÍN

Klasifikácia: Akostné odrodové víno

Pôvod: Slovensko, Nitrianska vinohradnícka oblasť, lokalita BITA

Odroda: Devín je novošľachtenec slovenského pôvodu, vznikla krížením Tramínu červeného s Veltlínom červeno-bielym.

Vlastnosti: Farba vína je žltohnedá, dominantnej vône a jemne korenistej chuti. Podáva sa pri teplote 10°C mierne podchladené k špecialitám ázijskej kuchyne, grilovanému mäsu a k pečenej kačici.

PÁLAVA

Klasifikácia: Akostné odrodové víno

Pôvod: Slovensko, Nitrianska vinohradnícka oblasť, lokalita BITA

Odroda: Pálava je moravská muškátová odroda pomenovaná po chránenej krajinnej oblasti Pálava, ktorá vznikla krížením odrôd Tramín červený a Muller Thurgau.

Vlastnosti: Víno má žlto-zelený farebný odtieň, korenistý - ovocný charakter s harmóniou všetkých zložiek. Vo vôni a chuti možno hľadať korenie, muškát a vanilku. Medzi milovníkmi vzácnejších mokov sa teší vysokej obľube.  Víno sa výborne hodí ku koreneným jedlám, paštékam, k mäsu upravenému na sladký spôsob a k ovčím alebo kozím syrom.

Vína si môžete zakúpiť v našej družstevnej predajni na Novozámockej ulici v Ivanke pri Nitre v utorok až piatok od 7:30-16:30hod. a v sobotu od 7:30-11:30hod.